Translate

High Altitude after Refractive Surgery. Cirugia refractiva ocular i altitud.

Pregunta: Sòc molt miop i, a més a més soc astigmàtic. No puc plantejar portar lents de contacte i depenc, des de que era un nen, de les ulleres. M’han proposat cirugia refractiva amb làser per millorar aquesta dependència. Per altre banda, sòc viatger i muntanyenc i cada any passo unes setmanes a zones de muntanya i, tot i que no sempre em surt bé, sovint he superat els cinc mil metres d’altitud. Alguns companys muntanyencs, m’han avisat de que aquesta cirugia pot donar problemes en altitud. Quina informació tenim sobre això?

Resposta: Les tècniques de cirugia refractiva, sòn una manera de canviar l’anatomia de l’ull de forma que les seves mides i forma s’ajustin a l’eix còrnia-cristalí-retina fent la imatge més nítida. Com tota maniobra médica té les seves indicacions i les seves complicacions. En aquesta vall de llàgrimes, no hi ha res que no tingui un preu; i no parlo d’economia.
Respecte dels efectes de l’altitud sobre els ulls intervinguts. 
Diverses comunicacions d’expedicionaris o de metges de muntanya ja van alertar de que les persones amb aquests tipus de cirugia tenien trastorns oculars tipus conjuntivitis, ulls secs i trastorns de la visió amb més freqüència que les persones no intervingudes i que utilitzaven les seves ulleres habituals. Les ulleres de sol apart; aquí només parlem de les ulleres graduades, que corregeixen un trastorn ocular, i no de la protecció del sol i de la llum, que ha de ser per tothom i no té res a veure amb el tema que tractem.
Es van fer diverses hipòtesis de perquè es donava aquest fet. Els estudis que s’han publicat mostren:
En altitud no canvia gaire la pressió intraocular (la pressió intraocular canvia la forma de l’ull i, per tant, la graduació). Peró si que canvia la rigidesa i gruix de la còrnia. Per tant, l’eficàcia d’una intervenció sobre la còrnia pot variar amb l’altitud.
Alguns autors troben que les persones a qui s’ha practicat una queratotomia radial presenten en altitud augment del gruix de la còrnia i també de la seva miopia. Peró també afirmen que aixó no passa amb els miops no intervinguts, ni tampoc als qui s’ha practicat una queratectomia fotorefractiva, que és una tècnica més moderna i perfeccionada. Potser si. O potser només promocionen la seva tècnica. El temps ho dirà.
Un altre estudi força enginyós va mostrar que els canvis en la còrnia dels intervinguts de queratotomia radial és deguda a la manca d’oxígen (encara que la hipòxia no sigui per altitud) i no als canvis de pressió de l’altitud. Edema de còrnia, conclouen. Ja s’ha escrit força sobre edemes relacionats amb l’altitud o la hipòxia.
Per acabar la revisió bibliogràfica, una investigació amb postoperats amb làser i amb un grup control de miops no intervinguts defineix que tant intervinguts, com miops no intervinguts tenen engruiximent de la còrnia, però que només els intervinguts augmenten la seva miopia entre 0,5 i 1,5 dioptries mentre sòn en altitud. En baixar, la cosa és reversible.
En resum doncs, sembla que els intervinguts tenen molèsties oculars amb major facilitat que els no intervinguts. O sigui que s’han de cuidar més els ulls. A més a més, mentre siguin el altitud, augmentaran la seva graduació, pel que és aconsellable que no prescindeixin de les ulleres graduades.

Bibliografia:
Willmann, Gabriel, Kai Schommer, Maximilian Schultheiss, M. Dominik Fischer, Karl-Ulrich Bartz-Schmidt, Florian Gekeler, and Andreas Schatz. Effect of high altitude exposure on intraocular pressure using Goldmann applanation tonometry. High Alt Med Biol. 18:114–120, 2017.
Col. Thomas, H Mader, Christopher L. Blanton et al. Refractive Changes during 72-hour Exposure to High Altitude after Refractive Surgery. Ophtalmology. Volume 103. Issue 8:1188-1195. August 1996.
Kevin Winkle, Thomas H. Mader, Vernon C. Parmley, et al. The etiology of refractive changes at high altitude after radial keratotomy: Hypoxia versus hypobaria. Ophtalmology. Volume 105. Issue 2:282-286. February 1998.
Mark L. Nelson, Steven Brady, Thomas H. Mader, et al. Refractive changes caused by hypoxia after laser in situ keratomileusis surgery. Ophtalmology. Volume 108. Issue 3:542-544. March 2001.
Etiquetes: , , ,
edit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, si voleu realitzar una consulta, aneu al formulari corresponent. Gràcies.




Arxiu d'escrits



Vols fer una consulta?

Escriu un correu a: maldemuntanya@maldemuntanya.cat


Llista de correu