Translate content

ACETAZOLAMIDA PER NO TENIR MAL DE MUNTANYA

PREGUNTA: Com s’ha de prendre l’acetazolamida com a preventiu del Mal Agut de Muntanya?

Contestarem en tres parts. 

1.- Coneixement bàsic de fisiologia. El medicament acetazolamida el trobareu a les farmàcies sota el nom comercial de Diamox, Edemox o altres segons els països i les distribuïdores comercials. Com que els temes empresarials, econòmics i comercials ens interessen ben poc en aquest bloc, aquí només utilitzarem el nom científic internacional d’acetazolamida i cap nom comercial. 
L’acetazolamida és un medicament que té els efectes d’incrementar tres funcions fisiològiques normals: l’excreció d’orina, l’acidesa del cos (s’acumula més CO2 als teixits) i la profunditat de les respiracions. Totes tres estan relacionades entre elles. L’acetazolamida s’ha utilitzat per tractar diverses malalties (insuficiència cardíaca, glaucoma, etc) però la que ara ens interessa és el Mal Agut de Muntanya (MAM). 
Perqué l’acetazolamida és útil en el MAM? Doncs perquè quan algú té MAM ha de respirar més, li baixen els àcids del cos (menys CO2) i es retenen líquids. Justament els efectes que té l’acetazolamida. Com que el MAM només apareix els primers dies i desapareix amb l’aclimatació, l’acetazolamida només té sentit els primers dies. Així ho recomana la comissió d’experts de la UIAA/CISA/IKAR
  
2.- L’acetazolamida té efecte preventiu del Mal Agut de Muntanya? 
Aquest medicament no prevé el MAM; només disminueix les molèsties. Qui pren acetazolamida ni s’aclimata millor ni s’aclimata abans. Només es troba millor durant aquest procés. 
Cal deixar clar que l’acetazolamida millora les molèsties del MAM però no avança l’aclimatació ni influeix en les altres formes de Mal de Muntanya no agut (Edema Cerebral d’Altitud, Edema Pulmonar d’Altitud, Hemorràgies Retinals, Mal Crònic de Muntanya, Mal Subagut de Muntanya, etc). És important insistir-hi perquè es troba molta informació sota el nom enganyós de "facilitadors de l’aclimatació".
És més, l’acetazolamida té efectes adversos desagradables, entre ells, que pot interferir amb la formació de glòbuls rojos que és un factor essencial en l’aclimatació.

3.- I si no tenim temps per esperar que arribi l’aclimatació?
Si s’ha d’evacuar a un accidentat que no pot esperar i l’equip de rescat no està aclimatat, prendre acetazolamida a dosis entre 125 i 250 mg (depèn del pes de cadascú) cada 12 hores pot facilitar la feina dels rescatadors i les possibilitats de suprvivència de l’accidentat. Si no és un cas d’emergència com el descrit, prendre acetazolamida com prevenció del MAM, no està recomanat. Sempre és més saludable una aclimatació en condicions. Només és recomanable prendre-la com a tractament d'un MAM que ja hagi aparegut.
Els humans tolerem l’altitud els uns millor que els altres. Algunes persones pateixen MAM mentre es van aclimatant, però quan estan aclimatats a l’altitud, desapareix el MAM. Altres persones no s’aclimaten mai i el MAM empitjora (Edema Cerebral o Edema Pulmonar d’Altitud) posant en risc la seva vida. Conèixer-se bé a un mateix, tenir paciència per aclimatar-se i sentit comú és més útil que les drogues i els medicaments.
A vegades, o sovint, l’argument és: “És que no tinc prou temps de vacances per esperar l’aclimatació”. Aquest argument no té altre resposta mèdica que recomanar arribar només a l’altitud que el temps que es tingui i la pròpia capacitat d’aclimatació permetin. La salut, pel metge, ha d'anar per devant dels èxits esportius.
De totes maneres, com que sé que predico al desert i que hi ha molts col·legues, especialment nordamericans, que recomanen prendre acetazolamida per evitar els símptomes de MAM en una ascensió d’un sol dia, us poso un article publicat fa poc.

Day of Ascent Dosing of Acetazolamide for Prevention of Acute Mountain Sickness
Grant S. Lipman, Carrie Jurkiewicz, Christopher Winstead-Derlega, Andrew Navlyt, Patrick Burns, Anne Walker, Caleb Phillips, Aaron Reilly, Andre Burnier, Joseph Romero, Keiran Warner and Peter Hackett
High Alt Med Biol, 2019

Abstract
Background: Acetazolamide is the most common medication used for prevention of acute mountain sickness (AMS), usually administered the day or night before ascent. The objective of this study was to evaluate the efficacy of day of ascent dosing of acetazolamide for AMS prevention.
Methods: Double-blind, randomized, controlled noninferiority trial of acetazolamide 125 mg twice daily beginning either the night before or the morning of ascent. Healthy low altitude adults ascended from 1240 m (4100 ft) to 3810 m (12,570 ft) during summer 2018 on White Mountain, California. Primary outcome was incidence of AMS with the two different dosing patterns, assessed by the 1993 Lake Louise Questionnaire (LLQ) of ≥3 with headache and a minimum of 1 for other symptom.
Results: One hundred four participants completed the study, with 54 (52%) randomized to night before acetazolamide and 50 (48%) to day of ascent dosing, without differences in baseline characteristics. There was 9% greater incidence of AMS in the day of ascent acetazolamide group (48.0% vs. 39%, 95% confidence interval [CI] -11.8 to 30, p = 0.46, number needed to treat [NNT]=5.6 vs. 3.7), with the CI just surpassing the predetermined 26% noninferiority margin. There was a lower incidence of severe AMS (LLQ >5) in the day of ascent group (n=5, 10%, NNT=2.3) compared with night before dosing (n=12, 22%, NNT=3.1) (95% CI -28 to 3.6), and lower average symptom severity in the day of ascent group (3 vs. 3.5, 95% CI -0.5 to 1.4).
Conclusions: Day of ascent acetazolamide demonstrated higher rates of AMS compared with traditional dosing by a small margin. With similar rates of severe AMS and overall symptom severity, the potential for improved convenience and compliance may support day of ascent use.

Aquest article vol demostrar, sense aconseguir-ho del tot, que prendre acetazolamida des del matí del mateix dia de l’ascensió té els mateixos efectes que prendre’n des del dia anterior. Total, només hi ha 12 hores de diferència en l’inici del tractament, la resta dels paràmetres estudiats és igual. Els qui prenen acetazolamida des del matí de l’ascensió tenen més freqüència de MAM (AMS en anglés) però no és més greu. Com que coneixen les seves dificultats metodològiques, conclouen que potser si que es pot començar el tractament al matí de l’ascensió.
Vosaltres mateixos. 
Jo no recomanaré a ningú que prengui acetazolamida per no tenir MAM en una ascensió d’un dia. Si el MAM no el deixa arribar, o és que s'ha d'aclimatar poc a poc o és que no ha d'arribar a aquella altitud.
Etiquetes: , ,
edit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, si voleu realitzar una consulta, aneu al formulari corresponent. Gràcies.




Arxiu d'escrits



Vols fer una consulta?

Escriu un correu a: maldemuntanya@gmail.com


Apunta't a la llista de correu de Mal de Muntanya

* indica que es obligatorio

Intuit Mailchimp