Translate content

Qui té por al Mal Agut de Muntanya?

Per tenir clara la gravetat del Mal Agut de Muntanya.

Darrera versió del Lake Louise Acute Mountain Score.

Des de l’any 1991 un comité d’experts treballa per trobar un esquema simple i fàcil que permeti que els muntanyencs i els viatgers tinguin clara la gravetat, o no, del mal de muntanya que tenen. Així cadascú pot pendre les decisions més adequades. Sobretot quan no hi ha cap expert per consultar.

Aquest comité va començar a treballar a l’estació de muntanya i esquí de Lake Louise (Canadà). Per aixó l’escala d’avaluació del Mal Agut de Muntanya s’anomena Lake Louise Acute Mountain Score. 

El Mal Agut de Muntanya el trobareu anomenat  com a MAM a publicacions en català, en castellà i en francés i com Acute Mountain Sickness o AMS en anglés.

L’escala de gravetat es posa al dia cada pocs anys per anar-la fent cada vegada més simple i més acurada amb els nous coneixements que van arribant.

La darrera versió elimina els trastorns del son de l’escala. Els experts consideren que no dormir bé, la respiracio periòdica o el despertar-se de cop amb manca d’aire els primers dies en altitud no son signes de MAM. Sòn molèsties normals degudes a la manca d’oxígen i a la necessitat d’adaptar-s’hi i no a tenir MAM. O sigui que, si notes aixó, paciència que ja et passarà.



Imatge 1.- L’esquema d’una de les primeres escales publicades pel comité de Lake Louise. Com veieu s’avaluaven fins a 8 diferents símptomes amb 4 ò 5 graus cada un, en total 33 punts. Molt complexe.

Uns comentaris per acabar:

Primer. Recordo aquella dita italiana: “Traduttore, traditore”. Sovint és difícil trobar la paraula adequada per traduïr. Per exemple, ni el diccionary de Cambridge pot traduïr la paraula “headedness”. Aquí l’hem traduït com la progressió següent: caparrassa, mareig, sensació vertiginosa i inestabilitat per caminar perqué sòn els símptomes que s’intenten avaluar. Però es podrien trobar altres paraules. Per aixó s’inclou també la versió original.

Segon. El comité ha reduït i fet més comprensible l’escala. Però en aquest viatge també s’ha perdut la possibilitat d’avisar d’un Edema Cerebral d’Altitud. Si us fixeu en l’imatge anterior veureu que les primeres versions incloíen símptomes que avisaven d’ECA.

Tercer. Quedi clar que l’escala Lake Louise serveix només per l’avaluació de la gravetat del Mal Agut de Muntanya (MAM), que és aquella malaltia que apareix els primers dies i que tendeix a desaparèixer entre 3 i 6 dies depenent de la persona, de l’altitud i de la velocitat d’ascensió. Quan el que ens ataca és un Edema Pulmonar d’Altitud (EPA) o un Edema Cerebral d’Altitud (ECA) l’actual escala de Llake Louise no serveix.  

 












Imatge 2. L’evolució de dades cardiaques, respiratòries, hematològiques i metabòliques durant l’aclimatació. Només els primers dies apareix el MAM. El problema és que malalties més serioses com l’ECA i l’EPA, també.


Quart. Problema de l’Edema Cerebral d’Altitud: no he vist mai un pacient amb ECA que es queixés de molèsties. El malalt no s’entera. Es comporta com un beneit i no fa cas a ningú. Al tanto, que aquesta malaltia l’han de notar els companys i baixar a l’afectat. Que, per cert, sovint no es deixa ajudar.

 

Imatge 3. Alpinista amb Edema Cerebral d’Altitud. Fotografia feta i publicada amb el seu permís procedent del curs de Mountain Medicine de la International Society for Mountain Medicine. És característica l’expresió estòlida i d’incomprensió del que l’envolta.

 


Imatge 4. Com que al pacient precedent s’el va baixar a llom d’un iac, posem aquesta brometa, procedent del Màster de Medicina de Muntanya de l'any 1997 per desintoxicar.

Podeu veure altres facècies d'etiquetes del vi dels cursos a: 

https://www.maldemuntanya.cat/2019/07/vells-cursos-de-medicina-de-muntanya.html

Cinqué. Ull viu! Independentment de l’escala de Lake Louise, l’Edema Pulmonar d’Altitud és cosa molt seriosa que sovint acaba malament. Si algú s’ofega, millor perdre altitud de forma urgent i deixar-se estar d’escales i d’avaluacions. Afortunadament, la persona afectada, sempre nota l’ofec. 


Sisé.
Que els experts diguin que és normal tenir dificultats per dormir el primers dies no significa que es puguin pendre medicaments per dormir a la força. S’ha de pendre paciència i no medicaments hipnòtics. Aquestes medecines poden augmentar la hipòxia nocturna i el risc d’edema pulmonar d’altitud. Els medicaments per dormir considereu-los proscrits en altitud. Si tan us encaparra o incomoda no dormir gaire, millor serà baixar. Però no prengueu sedants. No us poseu en risc vosaltres ni obligueu als vostres companys a haver d’ajudar-vos a baixar.

Imatge 5. Portada de l’article amb el resum de l’actualització de l’escala de Lake Louise.



2018 Lake Louise Acute Mountain Sickness Score


Headache

0—None at all

1—A mild headache

2—Moderate headache

3—Severe headache, incapacitating


Gastrointestinal symptoms

0—Good appetite

1—Poor appetite or nausea

2—Moderate nausea or vomiting

3—Severe nausea and vomiting, incapacitating


Fatigue and/or weakness

0—Not tired or weak

1—Mild fatigue/weakness

2—Moderate fatigue/weakness

3—Severe fatigue/weakness, incapacitating


 Dizziness/light-headedness

0—No dizziness/light-headedness

1—Mild dizziness/light-headedness

2—Moderate dizziness/light-headedness

3—Severe dizziness/light-headedness, incapacitating AMS Clinical Functional Score


Overall, if you had AMS symptoms, how did they affect your activities?

0—Not at all

1—Symptoms present, but did not force any change in activity or itinerary

2—My symptoms forced me to stop the ascent or to go down on my own power

3—Had to be evacuated to a lower altitude


Escala de Lake Louise per avaluar el Mal Agut de Muntanya.


A) Per ordre de gravetat en termes mèdics: mal de cap, cefalea, cefalàlgia 

0.- Gens.

1.- Mal de cap suau.

2.- Mal de cap moderat.

3.- Mal de cap sever i incapacitant.


B) Símptomes gastrointestinals

0.- Apetència i gana normals.

1.- Poca apetencia i sensació de nàusea o de basques.

2.- Nàusea moderada i algun vòmit.

3.- Nàusea severa i vòmits incapacitants.


C) Símptomes generals i musculars. Per ordre de gravetat en termes mèdics: cansament, fatiga, feblesa.

0.- Gens cansat ni sensació de debilitat.

1.- Cansament o fatiga suaus.

2.- Fatiga o feblesa moderades. 

3.- Fatiga o feblesa severes i incapacitants. 


D) Símptomes neurològics. Per ordre de gravetat en termes mèdics: caparrassa, mareig, sensació vertiginosa, inestabilitat per caminar.

0.- Gens.

1.- Sensació vertiginosa lleu.

2.- Sensació vertiginosa moderada.

3.- Sensació vertiginosa severa incapacitant.


Com avaluar l’escala de gravetat del MAM? Com afecten els símptomes a l’activitat prevista? Quina actitud cal tenir front a la puntuació obtinguda? 

0.- No l’afecten en absolut.

1.- Hi ha símptomes i cal vigilar, però no alterar els plans previstos.

2.- Els símptomes aconsellen aturar l’ascensió o a retirar-se pels propis mitjans.

3.- Ha de ser evacuat sense perdre temps a altituds més baixes.



Imatge 5. Mentre uns ens enfilem a les muntanyes, tenim Mal Agut de Muntanya, provem de sol·lucionar-lo i després hi tornem, algún artista anònim ens veu així. Somiadors que voldrien ser àguiles; o potser borinots.

What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail
Etiquetes: , , , , ,
edit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, si voleu realitzar una consulta, aneu al formulari corresponent. Gràcies.




Arxiu d'escrits



Vols fer una consulta?

Escriu un correu a: maldemuntanya@gmail.com


Apunta't a la llista de correu de Mal de Muntanya

* indica que es obligatorio

Intuit Mailchimp