Translate

METGES EXPEDICIONARIS. DR. XAVIER LAMAS MIRALLES

Dr. Xavier Lamas Miralles: Barcelona 3 de juny de 1963 – Changzeng, Rongbuk, Tibet 26 d’agost de 1995.

El Dr. Xavier Lamas va morir en una allau a la glacera de Rongbuk baixant del cim del Chanzeng de 6977 metres, mentre s’aclimatava per intentar pujar a l’Everest. Aquella expedició la formaven els muntanyencs Ernest Bladé, Nèstor Bohigues, Albert Castellet, Xavier Gonzàlez, Xavier Lamas, Ferran Latorre, Manel de la Matta i Araceli Segarra per rigorós ordre alfabètic. El relat d’aquell accident el podeu trobar al bloc d’en Ferran Latorre aquí:

https://www.ferranlatorre.com/xavi-lamas-always-and-forever/

 

Imatge. El Changzeng, de 6977 metres, situat entre les glaceres principal i oriental de Rongbuk.

He trigat més a escriure el perfil d’en Xavier Lamas. No ha estat fàcil. Potser perqué ens vam tractar més quan ell preparava l’expedició a l’Everest. Last but not Least. Intentaré fer un bon perfil del que sé de la seva història i personalitat.

Ens vam conèixer quan l’Expedició UPC Everest 1995 (UPC=Universitat Politècnica de Catalunya) va acceptar fer un període de “preaclimatació” a la cambra hipobàrica (CH) de la Universitat de Barcelona /Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (UB/INEFC). Aquell any, servidor de vostés ja havia servit com metge a setze expedicions a muntanyes extraeuropees de més de 5000 metres. Potser per això els científics de la cambra hipobàrica em van demanar que hi col·laborés. Aleshores vaig començar a freqüentar la CH com a consultor en medicina de l’altitud. Podeu trobar l’anècdota del dia en que el vaig conèixer aquí. 

https://www.maldemuntanya.cat/2023/01/estan-xalats-aquests-alpinistes.html

Per ell, escalador i muntanyenc expert, era la tercera expedició (Sisha Pangma 1992, 8027 m, Kedarnath Dome 1994, 6940 m). Potser pel passat expedicionari ens vam entendre de seguida treballant en els aspectes mèdics de l’expedició que es preparava. Jo esperava col·laborar amb ell fent avançar la Medicina de Muntanya en altres expedicions. No va poder ser. 

Expedició Sisha Pangma Postmonsó 1992. Relat de l’expedició a la revista Muntanya de gener de 1993.

https://ccbe.feec.cat/docs/cec/Hemeroteca/Muntanya/1993/MUNT_1993_02_0785.pdf

 

Imatge: Retall de diari. El Mundo Deportivo, dijous, 7 de setembre de 1995. La fotografía és del día de la presentació de l’Expedició UPC Everest 1995. En Xavier al mig de la imatge rodejat per en Manel de la Matta, en Ferran Latorre i l’Araceli Segarra.

 

Imatge: Portada del llibre “Que bonica és la muntanya” de Ricard Fernàndez Molinet que en Xavier Lamas va il·lustrar. A l’angle superior esquerre podeu veure el seu autoretrat fent pam-i-pipa al personal, cosa que lliga perfectamente amb el seu tarannà i manera de ser, iconoclasta i foteta. 

Imatge. Portada del llibre dedicat a en Xavier i editat per la seva familia i els seus amics. 

Recordo a un Xavier expansiu i sociable, amb múltiples interessos i treballador. Sabia com guanyar-se al personal. Entusiasta i rialler. No creia en cap norma establerta ni lideratge que fos solemne, imposat o dels de “sempre s’ha fet així”. Podia trobar la punta còmica a qualsevol situació. Podia ser mordaç si algú es posava trascendent. Tot ho posava, per si de cas, en dubte. Després ho acceptava, o no, i deia les pegues que hi trobava. Esperit creatiu d’artista modulat per funcionament de lògica científica. El llibre conté molts dels seus dibuixos i il·lustracions, anècdotes i ascensions. També articles dels seus amics i versos que li van dedicar. La fotografía de la portada és a la via CADE de Terradets.

Va estudiar al col·legi dels jesuïtes del carrer de Casp de Barcelona. Iniciat a la muntanya a AGRUECC (Agrupació Excursionista del Col·legi de Casp, ja desapareguda) de la que va formar part de la junta directiva. Si no vaig errat de dates, va estudiar Medicina, a la Universitat Autònoma de Barcelona entre els anys 1981 i 1988. Va treballar als Estats Units d’Amèrica els anys 1990- 1991 i llegia la seva tesi doctoral l’any 1994. “Efectos de la pentazocina, la naloxona y la morfina en humanos dependientes de opioides”. Podeu trobar-la aquí.

https://dialnet.unirioja.es/servlet/tesis?codigo=249225


Etiquetes: , ,
edit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, si voleu realitzar una consulta, aneu al formulari corresponent. Gràcies.




Arxiu d'escrits



Vols fer una consulta?

Escriu un correu a: maldemuntanya@maldemuntanya.cat


Llista de correu