Acaba d’aparèixer un llibre gestat durant anys. Anys d’excursions, ascensions i expedicions. I també uns anys d’escriptura, recerca de vells apunts, diaris i fotografies, converses amb editors, la major part reticents a publicar-lo, fins trobar l’actual, correctores, galerades i etc, que no vull cansar.
Llibre pels qui s’interessen en la millor alimentació als esports de muntanya. Aixó si, sempre aconsellant des del punt de vista de la salut i no per millorar les marques esportives.
«En aquest llibret trobareu tot allò que hem après menjant i gaudint de la muntanya. Ha nascut amb la idea d’expandir informació. S’hi poden trobar records, experiències viscudes, fragments de cartes escrites o de diaris d’expedicions relacionats amb la muntanya i la nutrició. Alguns són seriosos, d’altres fan por, d’altres fan riure. El que no hi ha és ficció». Antoni Ricart de Mesones
«Es tracta, sens dubte, d’un document inèdit, amb una vàlua única i extraordinària, fora del nostre abast i, fins i tot, del de la intel·ligència artificial». Toni Arbonès, al Pròleg
«No soc ningú per qüestionar el valor científic d’aquest llibre (que de ben segur en té), però aconsellaria a tothom que s’aventuri a cuinar a la muntanya, sigui un o cent dies, que no dubti a aprendre-se’l de memòria». Jordi Sugranyes, a la Presentació
L’índex de la primera part inclou la fisiologia bàsica de la nutrició, la utilitat de cada aliment en cada una de les situacions que es presenten a la muntanya, que no és igual el fred que la calor, una llarga travessa que la gran altitud, estar o no estar aclimatat, ser dona que ser home, sense oblidar la qüestió del beure i de com fer potable l’aigua.
La segona part son anècdotes i exemples pràctics que expliquen que en altitud l’aigua bull a menor temperatura i l’arrós no es cou en vint minuts, que els campaments amb molta gent son font de diarrees, que si no cuides el transport et pot fugir el dinar o una vaca es pot menjar el sopar.
La tercera part son vivències; experiències i menjades que difícilment poden tornar a passar, com pescar truites de riu a l’Afganistan, menjar uns macarrons del xef a l’Everest o una truita de vuitanta ous als Andes. I altres anècdotes.
A la quarta part hi ha unes quantes de les receptes més celebrades d’en Miquel Sànchez al refugi Ventosa i Calvell de L’estany Negre.
Per acabar, les il·lustracions de la Cristina Curto posen l’ànima i l’emoció a les explicacions àrides i avorrides de la part tècnica i de les taules de números. La part que explica millor la idea amb menys paraules.
Esperem que us agradi.
edit
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Si us plau, si voleu realitzar una consulta, aneu al formulari corresponent. Gràcies.