Translate

LITERATURA DE MUNTANYA. Cròniques Everest de 1924.

BADALOTA
Setmanari Català. Defensor dels interessos morals i materials de l'Arbós i sa comarca.
Número 178 del 9 de Novembre de 1924 i nº 184 del 21 de Desembre del mateix any.
Aquest setmanari es va publicar de 1921 fins 1927 quan, durant la dictadura del general Primo de Rivera, van haver de plegar.
Aquells van ser anys en que hi va haver molta expectació amb les expedicions que intentaven explorar les zones en blanc als mapes, l'Himàlaia i ascendir a l'Everest per primera vegada. Així devia ser si aquest setmanari local del Baix Penedés també s'en feia ressó amb dos series de dos articles. Només ens interessen els dos darrers dedicats a l’Himàlaia.
Per la cortesia i l'afany investigador de l'infatigable Pere Rodés i Muñoz ens han arribat aquestes cròniques, publicades a l'Arbós l'any 1924 i signades per F. Fedhac. Probablement aquest nom era un seudònim. No he trobat cap Fedhac a la comarca ni enlloc. En Pere, veterà expedicionari i diplomat en infermeria, aviat va veure que, apart de  l'interés històric i bibliogràfic, hi havia l’interés d’estudiar com es veia el Mal de Muntanya en aquell temps.
Podeu seguir els seus comentaris al seu bloc:  https://nieveyaludes.blogspot.com.es/

I podeu trobar l’arxiu d’aquestes revistes a: https://arca.bnc.cat/

Pels qui hem dedicat molts anys a la medicina de muntanya sempre és interessant llegir com veien els qui ens han precedit el que després ha estat la nostra feina. Ara potser en sabem més però si no hi hagués hagut pinya i dosos no hi hauria hagut tresos i ara no hi podria pujar cap anxaneta.
Fa 96 anys, s’escrivia sobre el "Mal de Muntanya". 
Sota aquest nom hi era tot. El nom "Mal de Muntanya" incloïa l’altitud, el fred, la deshidratació, la fatiga, la desnutrició, la calor i, fins i tot, la intoxicació per “àcits, azot i nitrat amònic contingudes en quantitats notables a l’aire del cim de les grans muntanyes”(sic).
Ara, almenys els especialistes, escrivim sobre els "Mals de Muntanya", en plural.  
Sabem que l’aire de l’altitud no intoxica i que si hi ha trastorns de les funcions corporals es deuen a la baixa pressió atmosfèrica i a la manca d’oxígen. I també sabem que el "Mal de Muntanya" té moltes formes, gairebé tantes com persones. Formes que poden ser agudes, subagudes o cròniques, pulmonars, cerebrals o vasculars. Coneixem i escrivim sobre Mal Agut de Muntanya, Mal Subagut de Muntanya, Mal Crònic de Muntanya o Malaltia de Monge, Edema Cerebral d’Altitud, Edema Pulmonar d’Altitud, Hemorràgies Retinals i encara un llarg etc.  
Tot aixó sense comptar les congelacions, hipotèrmies, deshidratacions, cops de calor, allaus, precipitacions, trastorns de la immunitat i altres pupes freqüents a muntanya, que considerem que son mals que "passen a la muntanya" però que no son "Mal de Muntanya".
Us posem una còpia dels articles. Els anys passats, la poca qualitat de la impressió i la dificultat de l'escanejat posen difícil i voluntariosa la seva lectura. Però, si us hi entesteu,  potser podreu disfrutar del seu llenguatge, antiquat i prenormatiu, però culte i acurat. I dels diversos temes d’interés sobre els que escrivien al Penedés fa gairebé un segle.
 
 
 




What do you want to do ?
New mail
Etiquetes: , , , ,
edit

1 comentari:

Si us plau, si voleu realitzar una consulta, aneu al formulari corresponent. Gràcies.




Arxiu d'escrits



Vols fer una consulta?

Escriu un correu a: maldemuntanya@maldemuntanya.cat


Llista de correu