Translate

METGES MUNTANYENCS. MEDICINA DE MUNTANYA

Algú té més informació sobre metges muntanyencs?

Dedicar-se a la Medicina de Muntanya necesita molta vocació. El metge muntanyenc que s’hi dediqui no té ni un euro a guanyar i molts a gastar si vol publicar el que ha aprés o assistir a expedicions, congressos i reunions. La Medicina de Muntanya no és cap negoci. És una dedicació apassionada. Alguns, mentre son joves, poden treballar uns anys en un sistema de rescat medicalitzat però aquests són sempre poquets.

És clar que no tots els metges que fan muntanya es dediquen a la Medicina de Muntanya. Quants metges han estat muntanyencs? La llista deu ser molt llarga. Tan llarga que penso que és impossible de fer i de verificar. Però ens hi podem acostar.

Aquests articles van de metges muntanyencs. Com que segur que som milers, només vull saber dades sobre els que ja no són entre nosaltres. Demano més informació a qui la tingui.

El savi aragonés, i Premi Nobel, Dr. Santiago Ramón y Cajal era un apassionat de les excursions i de la vida a la natura. Segur que coneixeu el llibre “Cajal y la Naturaleza” del company i col·lega Dr. Eduardo Garrido Marín (Editorial Desnivel) on es poden trobar unes imatges impagables del Pirineu de fa cent anys i de don Santiago.

A la galería de metges del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, només he trobat a quatre col·legues, que he tingut el privilegi de conèixer, relacionats amb la Medicina de Muntanya.

Podeu consultar la seva semblança aquí:

https://www.galeriametges.cat/galeria.php#

  

Mariano Anglada i Lasierra. Barcelona 17·6·1917 – 4·1·2010. Metge cirurgià i responsable mèdic de la primera Annapurna Spanish Expedition de 1974. Primera ascensió mundial a l’Annapurna Est.


August Castelló Roca. Barcelona 4·7·1918 – 10·6·1991. Professor de fisiologia a la facultat i dedicat a la medicina de l’esport. Va ser el nostre mestre i mentor quan començàvem. L'Institut d'Estudis de Medicina de Muntanya s'anomenava Dr. Castelló Roca en homenatge al seu mestratge. 

Josep Mª Figueras i Anmella (“Pitu Figueras”). Barcelona22·6·1926 – 29·9·2011. Cirurgià ortopèdic i traumatòleg. Precursor de la medicina de l’esquí, el fred i les lesions traumàtiques relacionades. 

 

Carles Margarit i Creixell. Barcelona 1950 – La Cerdanya 2005. Cirurgià. Pioner dels trasplantaments hepàtics als hospitals de la Vall d’Hebró i de Bellvitge. Una allau el va atrapar pujant amb esquís a la Tossa Plana de Llés.


A la galeria de metges catalans il·lustres del Col·legi de Metges de Barcelona no hi consta el Dr. Rafael Battestini Pons (1932 – 2017). El reivindico com un dels mestres de la medicina en entorns hostils i primer president de l’Institut d’Estudis de Medicina de Muntanya Dr. Castelló Roca. A la página web de l’Acadèmia de Medicina de Catalunya podeu trobar el seu perfil: 

http://ramc.cat/aw-team-member/battestini-i-pons-rafael/


Quan tingui més dades publicarem el perfil del Dr. Battestini Pons que mereix de sobres ser a la galería de metges il·lustres del Col·legi de Metges de Catalunya. 

Etiquetes: ,
edit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, si voleu realitzar una consulta, aneu al formulari corresponent. Gràcies.




Arxiu d'escrits



Vols fer una consulta?

Escriu un correu a: maldemuntanya@maldemuntanya.cat


Llista de correu