Translate

Canvis climàtics i humans als Himàlaies

El Dr. Eduardo Garrido, en la seva incansable recerca de novetats científiques relacionades amb la muntanya ens envia aquest enllaç: 

https://www.cell.com/one-earth/issue?pii=S2590-3322%2819%29X0016-0&utm_campaign=ne%20Earth&utm_medium=email&_hsmi=100602395&_hsenc=p2ANqtz--2_joY4etpGnIwJWAUkVnEjxr5e1tYYo2fJ_Vpg9fjrC_dyncpUSvr3LrGL05gb-ErYOqS4NHcqCRPuzSWd72rpDGuQQq50kneIr2qvDE2K-Ayno&utm_content=100469849&utm_source=hs_email

La revista científica "One Earth" de la prestigiosa editorial Cell Press de Boston ofereix en règim obert un monogràfic sobre temes d'interés geogràfic, climàtic i públic a l'Himàlaia i l'Hindu Kush. És molt interessant que revistes internacionals de pes toquin una campana d'alarma. 

Ja molts tenim clar que no tots els canvis son a millor. De fet, sovint passa el contrari. Per a qui s'ha passat mitja vida a les muntanyes, veure segons quins canvis li fa més dolor que goig. El canvi climàtic, la regresió de les glaceres, la pol·lució, les escombreries omplint els recons, l'excessiva freqüentació, l'apilonament de persones a passos clau, etc.

Per no parlar de la pèrdua de l'esperit íntim d'aventura personal i la conversió de la muntanya en un pavelló d'esports que necessita monitors, anar-hi a hores convingudes, cronòmetres i agències gestores que suprimeixen l'aventura. Sobre aquests temes podeu trobar entrades anteriors d'aquest bloc:

https://www.maldemuntanya.cat/2019/12/la-muntanya-com-negoci-la-perdua-del.html

https://www.maldemuntanya.cat/2019/12/sense-fer-mai-el-cim-viatge-lhimalaia.html

Segur que, un article o altre us interessarà. 
Com per exemple el que il·lustra aquesta fotografia. Quan l'alba apunta darrera del Lhotse hi ha més contaminació lumínica a la vall del Khumbu que als carrers de moltes ciutats.


Una nota que no sé com estalviar: quina diferència amb l'expedició a l'Everest de 1983. Vint humans al campament base però només 16 a la muntanya. Llum d'espelma als campaments. Els frontals, racionats com les bateries, només per emergències i ascensions obligadament nocturnes. Poca llum teníem, però quins cels que vèiem...!

edit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, si voleu realitzar una consulta, aneu al formulari corresponent. Gràcies.




Arxiu d'escrits



Vols fer una consulta?

Escriu un correu a: maldemuntanya@maldemuntanya.cat


Llista de correu