Translate

La muntanya com a negoci. La perdua del valor íntim.


Us proposem un llibre d'un muntanyenc, i per tant un company, asturià.

Pablo Batalla Cueto. "La virtud en la Montaña, Vindicación de un alpinismo lento, ilustrado y anticapitalista". Ediciones Trea.  https://www.trea.es/


Fa temps que lluitem per retornar la idea de la muntanya i el muntanyisme com un lloc i una eina per la reflexió i per l'autoconeixement. 
Una forma de crèixer com persona prop dels límits de cada un.
Ben lluny de qui la veu com a camp de competició i de mercantilització. És on ens ha portat la societat economicista actual, on el que no té un preu en diners, no val res.
Hi ha antics clubs de muntanya on només queden uns quants veterans, tot plegat a extingir, mentre apareixen empreses que organitzen curses, ultramaratons i campionats, que no donen abast amb les incripcions i que es fan la barba d'or.

Aquest servidor de vostés, ha ajudat a baixar un alpinista en coma de 6800 metres a l'Hindu Kush l'any 1977.  Podeu trobar els relats a:



També va col·laborar en un grup espontani de muntanyencs de tot el mon a baixar un alpinista en coma des de la Garganta del Huascarán fins a Musho l'any 1980. Però també ha vist els anys 1992 i 2007 com uns trekkers competidors abandonaven a un dels seus companys, greument malalt, per no renunciar al seu projecte. Aixó va ser al Solu Khumbu i al Kailas, respectivament. En tots dos casos el nostre grup va baixar al malalt/ferit, renunciant al nostre objectiu. Després, alguns, pocs, dels qui havien abandonat al company, encara van tenir el detall de venir-nos a preguntar com havia anat el rescat.
Jo hauria tingut vergonya de deixar a un company ferit amb l'excusa de que ja s'encarregarà la organització... Tots els humans tenim obligacions ètiques respecte dels demés. 

A més a més, si parlem de disfrutar de la muntanya, soc partidari d'aquella màxima del poeta Khalil Gibran: 

"Més coneix el camí la tortuga que la llebre".


Podeu veure l'entrevista de la presentació del llibre en aquest enllaç:



Etiquetes: , ,
edit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, si voleu realitzar una consulta, aneu al formulari corresponent. Gràcies.




Arxiu d'escrits



Vols fer una consulta?

Escriu un correu a: maldemuntanya@maldemuntanya.cat


Llista de correu