Translate

LES EXPLORACIONS A L’HIMÀLAIA. TRES LLIBRES SUCOSOS

Tres llibres del segle passat amb contingut. Saviesa oblidada. Per entendre com ha canviat tot i com hem canviat nosaltres.

L’Himàlaia. De serralada desconeguda a camp d’esports.

Expedicionaris. D’exploradors a esportistes. I d’esportistes a esportistes professionals.

Muntanyencs. D’apassionats conquistadors d’alló que és inútil a clients d’empreses de guies.

Aquest any farà 71 anys de la primera ascensió documentada a l’Everest per l’expedició liderada per John Hunt amb l’arribada al cim de Tenzing Norgay i Edmund Percival Hillary el dia 29 de maig de 1953. Molt ha plogut i molt ha canviat el mon des d’aleshores. En aquest Bloc podeu veure i comparar les imatges dels campaments de l’expedició catalana de 1983 i les d’ara. Per documentar el que dèiem abans. 

https://www.maldemuntanya.cat/2019/09/les-comparacions-son-sempre-odioses.html

Però abans d’aquella treballada primera ascensió hi va haver moltes expedicions d’exploració i tanteig per trobar la millor i més factible de les rutes. Expedicions, a peu o a cavall, per fer els primers mapes, expedicions que amb un termòmetre i una tetera deduïen l’altitud a la que es trobaven segons a quina temperatura bullia l’aigua. Hem trobat uns llibres, que donarem a la biblioteca del Servei General d’Informació de Muntanya. Aquí van els comentaris:


LES EXPLORACIONS DEL MONT EVEREST

Fascicle de 37 pàgines publicat pel Centre Excursionista de Catalunya l’any 1922. Part del text, les dades, les fotografies i els mapes provenien del “The Mount Everest Committee” de Londres.

Llibret molt ben documentat que inclou dades de les primeres expedicions britàniques de 1921 i 1922. El trajecte d’aquelles mítiques expedicions que viatjaven des de les possessions britàniques de Darjeeling creuant el Tibet. Els mapes de les valls que envolten l’Everest i per on van intentar acostar-s’hi. Magnífiques fotografies en blanc i negre dels colls per on passaven i dels campaments. 

Com que el llibret és de 1922, no inclou l’expedició de 1924 en que van desaparèixer George Mallory i Andrew Irvine per sobre dels 8000 metres. En aquesta entrada trobareu informació sobre el cas: https://www.maldemuntanya.cat/2023/11/el-misteri-de-rongbuk.html

Una joia en paper que té 102 anys i que permet acostar-nos a com era l’Everest, el Tibet i els nostres coneixements aleshores. 

 

FORÊTS ET CIMES HIMALAIENNES

Escrit per Edouard Wyss-Dunant. Editorial Librairie Rouge & CIE SA. Lausanne. Suissa 1949.

Aquest llibre publicat en francès sota els auspicis de la Fondation Suisse pour l’Exploration Alpine  explica l’expedició suïssa d’exploració de 1948 – 1949 amb diverses fotografies i el mapa del trajecte. Van passar per la India, el Tibet i el Nepal, creuant el Sikkim, per muntanya i per zones poc transitades per estalviar problemes. Excel·lents fotografies en blanc i negre dels principals cims i colls de la zona i també dels pobles i dels vilatans que anaven trobant el que fa pensar que la geografia humana els interessava tant com la orografia, les valls i els cims.     

 

Edouard Wiss-Dunant 1897 – 1983. Metge i alpinista Va ser el cap de l’expedició suïssa de 1952 i autor de diverses exploracions i llibres. 

Raymond Lambert 1914 – 1997. Alpinista suís i escriptor que va participar a les expedicions suïsses de 1952, pre i post-monsó.

L’expedició pre-monsó de 1952, per la ruta de la glacera de Khumbu, va arribar fins els 8.600 metres, (la reconeguda cordada composta per Raymond Lambert i Tenzing Norgay) obrint la ruta per on van pujar els britànics, amb els mateixos xerpes, a l’any següent.

Es pot veure el film d’aquella expedició, amb el seu material i manera d’escalar en aquest enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=Ny4E7_tEsoo


TENZING DEL EVEREST

Autor Yves Malartic. Editorial Aymà. Barcelona 1953

La vida de Tenzing des del seu naixement al Tibet l’any 1914, l’emigració a la vall de Khumbu quan encara era un nen, la nova emigració a Darjeeling de ben jove per guanyar-se la vida amb les expedicions, que en aquell temps el Nepal era tancat als estrangers. El Nepal no es va obrir als visitants fins 1950. En canvi aquell any la invasió xinesa del Tibet va tancar la frontera tibetana a les expedicions, frontera que no es va tornar a obrir fins 1980.

Estampes tendres de la vida als pobles xerpes i dures de la vida en expedició per un xerpa jove. La progressió del jove portador de glacera fins a sirdar cap de xerpes. Aventures memorables.

S’ha de comentar que el traductor al castellà del llibre no sembla molt expert en la terminologia que actualment s’utilitza entre els muntanyencs. Per exemple “La Hoya Oeste” és el conegut CWM occidental de la glacera Khumbu. Y la “peregrinación de capuchinos” vol dir que van trobar una filera de penitents de glaç. Apart d’aquests detalls curiosos és un llibre amé, que es llegeix d’una sentada a mig camí entre un llibre de viatges i un reportatge periodístic. 

Etiquetes: , , ,
edit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, si voleu realitzar una consulta, aneu al formulari corresponent. Gràcies.




Arxiu d'escrits



Vols fer una consulta?

Escriu un correu a: maldemuntanya@gmail.com


Apunta't a la llista de correu de Mal de Muntanya

* indica que es obligatorio

Intuit Mailchimp