Translate

DIFERÈNCIA ENTRE HOMES I DONES A LA MUNTANYA. 4rt.

 

El viatge de l’oxigen des de l’aire de les muntanyes fins la sang.

 

Quarta entrega d’aquesta serie dedicada a les diferències entre dones i homes a muntanya. 

 

Qui m’ho va suggerir ja deu ser ben avorrit. I això que aquest servidor de vostès, prudentment, no comenta els estudis més espessos.

 

Avui parlarem de la diferencia que hi ha entre dones i homes en la manera com es transporta l’oxigen des de l’aire fins al darrer punt del cos que el necessiti. 

 

És cosa coneguda que:

 

  • • L’aire entra pels pulmons; allà l’oxigen s’uneix a l’hemoglobina dels glòbuls rojos de la sang i la circulació el reparteix per tot el cos.

 

  • • Els homes tenen més glòbuls rojos i més hemoglobina que les dones. Per tant, la sang masculina ha de poder transportar més oxigen que la femenina. Almenys en teoria.

 

  • • El que ja no és tan conegut és el fet que l’hemoglobina de les dones conté més oxigen. Aquest fet compensa, ni que sigui parcialment, la major quantitat d’hemoglobina masculina. Ho vam descobrir casualment fent proves de tolerància a l’altitud a la cambra hipobàrica.

 

Aquest és un article publicat l’estiu de 2007 per un equip de la Universitat de Barcelona al British Journal of Sports Medicine. 

 

L’article, per si sol, no arregla el futur de les dones ni el dels homes a la muntanya, però va ser el primer que va demostrar que l’hemoglobina de les dones té un contingut d’oxigen entre un 0,5 i un 1% superior a l’hemoglobina dels homes.   

 

Confesso una cosa. Aquesta és una de les publicacions de les que estem més orgullosos. Per primera vegada (i també última) un editor ens va publicar un article sense el farragós procés de mesos de revisions i discussions amb els reviewers. Ens el van publicar en raw (en cru) perquè era la primera vegada que es comunicava que els homes i les dones tenen diferent saturació d’oxigen de l’hemoglobina. Es veu que no hi havia experts per contradir-nos. 

 

Encara que siguem els autors no estic autoritzat a posar-vos tot l’article en obert -és curtet, en tres pàgines ja diu el que ha de dir- de manera que us poso la portada, l’abstract i el link per qui el vulgui buscar.

 



L’article complet el podeu trobar aquí:

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17726065/

 

Aquestes petites diferències tenen alguna importància pràctica?

 

En general, amb gent sana, en repòs i vivint a baixa altitud, la diferencia no té gaire importància. Cadascú és com és i no cal donar-hi més voltes. 

 

Però en cas de malaltia severa aquesta petita diferència pot ser decisiva.   

 

Té valor pels atletes de competició? Per elles/ells la diferència entre l’or i el bronze pot venir d’una molt petita diferencia en la capacitat d’esforç. 

 

També pels alpinistes exposats a la hipòxia extrema dels vuit-mil metres. Si s’acaba l’oxigen o apareix un entrebanc seriós, aquesta petita diferencia pot marcar el límit entre sobreviure o morir.  

 

Ha quedat clar que hi ha diferències en el transport d’oxigen de la sang entre les dones i els homes. No només en el transport d’oxigen de la sang; també hi ha diferències en el volum sistòlic cardíac, en el consum cel·lular de l’oxigen, en els mitocondris, etc.  

 


 

Però això no diu qui tolera millor l’altitud, oi? 

 

Doncs no n'estem segurs. Segurament, com sempre passa, les unes ho faran millor d’una manera i els altres els hi convindrà fer-ho d’una altra manera. 

 

En parlarem més endavant.

 


 

Com sempre passa en ciència, haurem d’esperar resultats d’experiments i estudis que aniran venint. Per la propera entrega comentarem els resultats de la metanàlisi publicada l’any 2019 (18 articles, 7669 participants, dels quals 2639 dones) sobre quin dels dos sexes té més o menys Mal Agut de Muntanya.

 

Imatges: una dona i un home pujant i baixant del Huascarán (6768 m). Erem tres, però un servidor era aquell qui sempre fa les fotografies però no hi surt mai. Cordillera Blanca. Perú. 1981.
 
Etiquetes: , , , , , , ,
edit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, si voleu realitzar una consulta, aneu al formulari corresponent. Gràcies.




Arxiu d'escrits



Vols fer una consulta?

Escriu un correu a: maldemuntanya@maldemuntanya.cat


Llista de correu