Translate

RECOMANACIONS PER LES DONES QUE VIATGEN A L’ALTITUD

Recomanacions del comité mèdic de la uiaa 

El mes d’abril de 2024 es va publicar en aquest bloc una entrada sobre el darrer número de la revista “High Altitude & Biology” en que es publiquen recomanacions de la Comissió Mèdica de la UIAA (Union Internationale des Associations d’Alpinisme). Les recomanacions es refereixen a la nutrició femenina i a viatjar a l’altitud de les dones amb menopausa. Els temes són ben concrets, però com que dades concretes no en troben, es queden en generalitats.

https://www.maldemuntanya.cat/2024/04/high-altitude-medicine-biology-vol.html

L’any 2005 el mateix comitè, del qual aleshores formava part la Dra. Conxita Leal Tort, ja havia publicat unes recomanacions per les dones interessades en viatjar a les muntanyes de gran altitud. Com que el tema era general, el dividien en parts: embarassades, la menstruació, anticoncepció, etc. També eren generalitats, però basades en l’experiència de muntanyenques veteranes. Crec que aquell article encara pot ajudar més que el més modern. Si teniu la paciència de llegir l’article escanejat de la revista en paper, veureu com la recerca bibliogràfica va ser molt intensa incloent l’interés per trobar les diferències que apareixien en altitud entre les dones i els homes.

L’article es pot trobar a Internet en aquest enllaç:

https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/ham.2005.6.22

Com que no es pot penjar un article protegit us poso la traducció que es va fer per Anales de medicina y socorro  en montaña” l’any 2006 amb permís dels autors.

La revista “Anales de medicina y socorro en montaña”, editat voluntariosament pel Dr. Javier Botella de Maglia, era l’òrgan de difusió de la Sociedad Española de Medicina y Auxilio en Montaña (SEMAM), l’Institut d’Estudis de Medicina de Muntanya Dr. Castelló (IEMM) i de la Sociedad Argentina de Medicina de Montaña (SAMM). Lamentablement va deixar d’existir fa més de 15 anys. Sé que es pot trobar a Internet, però ho deixo pels experts en cercar a les xarxes fosques el que no es troba als cercadors comercials. 





Etiquetes: , , , ,
edit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, si voleu realitzar una consulta, aneu al formulari corresponent. Gràcies.




Arxiu d'escrits



Vols fer una consulta?

Escriu un correu a: maldemuntanya@maldemuntanya.cat


Llista de correu