Translate

SEXE I ACCIDENTS DE MOUNTAIN BIKE

SEX DIFFERENCES IN MOUNTAIN BIKE ACCIDENTS IN AUSTRIA FROM 2006 TO 2018: A RETROSPECTIVE ANALYSIS

En aquesta entrada desafio a l’intel·ligent lector a que trobi la diferència entre una estadística i un plantejament científic.

Aquest estudi utilitza el mètode de revisar els informes de la policia alpina austríaca entre els anys 2006 i 2018 que es refereixen als accidents de bicicleta de muntanya intentant, cosa que penso que no consegueixen del tot, relacionar-los amb el gènere dels ciclistes. 

Els accidents reportats involucren a 5.095 ciclistes (81% homes i 19% dones). La dada més rellevant és que els accidents van passar de 208 casos l’any 2006 a 725 el 2018. Es van triplicar en 12 anys. No cal ser molt llest per pensar que el motiu es relaciona amb l’augment progressiu de la freqüentació de les muntanyes per les bicicletes.

La revisió de l'estadística policial revela que hi ha 4 homes per cada dona accidentada. És una dada que no aporta gaire. Si hi havia 4 ciclistes homes per cada ciclista femenina, les xifres voldrien dir que s’accidenten igual. Si hi hagués 8 ciclistes masculins per cada ciclista dona, resultaria que les dones s’accidentarien al doble que els homes. Si entre els ciclistes hi hagués 2 homes per cada dona, voldria dir que els homes s’accidenten el doble que les dones. Però enlloc es diu quants ciclistes de cada gènere hi havia aquells anys a la muntanya, dels quals no es guarda record perqué no es van accidentar. Per tant, les suposicions sobre l’accidentabilitat de cada sexe es queden en suposicions.   

Altres dades curioses son: 

Mes homes (95%) que dones (91%) portaven casc. Aparentment és una dada sorprenent, ja que tradicionalment es considera que les dones acostumen a tenir més sentit comú que els homes. 

Les lesions més freqüentment descrites son “Ferides / Hemorràgia” en els dos sexes (40 i 41%). És clar que de l’informe policial no es poden treure gaires dades mèdiques sobre la gravetat de cada accident però les dones van ser evacuades amb més freqüència, ja fos en helicòpter o per terra, mentre que la major part dels homes no van requerir evacuació. Aixó només pot significar dos coses: o bé les dones quan s’accidenten tenen lesions més greus o bé que els rescatadors, que sòn majoritàriament homes, decideixen evacuar-les més diligentment per la causa que sigui. No sembla que hi hagi altres possibilitats, encara que les dues semblen molt poc raonables.

En tot cas, apart de que en pocs anys s’han triplicat els accidents en bicicleta de muntanya, queden massa preguntes a l’aire com per fer un estudi més aprofundit. 

Com es veu, molt sovint, revisar estadístiques deixa moltes preguntes a l'aire en aquells temes que no s'havien mirat abans.


Sex Differences in Mountain Bike Accidents in Austria from 2006 to 2018: A Retrospective Analysis

Published Online:12 Mar 2024 https://doi.org/10.1089/ham.2023.0086

 High Alt Med Biol. 25:89–93, 2024

Woyke, Simon, Anja Hütter, Christopher Rugg, Willi Tröger, Bernd Wallner, Mathias Ströhle, and Peter Paal. 

Etiquetes: , , ,
edit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, si voleu realitzar una consulta, aneu al formulari corresponent. Gràcies.




Arxiu d'escrits



Vols fer una consulta?

Escriu un correu a: maldemuntanya@maldemuntanya.cat


Llista de correu