Translate

Vangelis, l'Opera Sauvage i el Manaslu



L’entrada d’avui és una mica especial.

 

Ha mort el gran compositor i visionari de la música Evànguelos Odisseas Papathanassiu, més conegut per Vangelis, nascut a la Tessàlia grega l’any 1943.

 

Si heu escoltat alguna de les seves obres, l’oscaritzada Chariots of Fire és la mes coneguda, sabreu de que parlo.

 

Ha mort fa pocs dies, quaranta anys després de l’accident al Manaslu on van morir l’Enric Font i en Pere Aymerich.

 

On és la relació entre els dos fets? Es a la memòria dels supervivents d’aquella molt dura i trista expedició.

 

La història és aquesta.

 

Imatge. La tenda del campament, gairebé coberta per la neu.

 

Després de l’accident, la tempesta va bloquejar la resta dels expedicionaris en un campament d’altitud. Amb l’aigua i el menjar escassos i racionats van fer dos intents de fugida, amb neu fins el pit i sense veure-hi a més dos metres. Els intents de baixar van fracassar. Arraulits a la tenda, que més aviat era un iglú, sota la nevada, van escriure les darreres cartes de comiat. Per si algú, algun dia els trobava. Si no canviava el temps i la muntanya els deixava baixar, només hi havia aigua i menjar per un o potser dos dies més. Enclaustrats i amb sensació de condemna imminent, escoltaven en bucle la cinta de caset que tenien: L’Opera Sauvage de Vangelis. Música que es va gravar com una obsessió tatuada al cor, per sempre.

 

Afortunadament, el dia 12 de maig de 1982 l’albada va ser clara i passades unes hores perquè s’assentés la neu caiguda, abandonant cordes, arnesos i tot el material vam poder escapar per la glacera. La consigna era: “Avall, qui arriba arriba i qui caigui en una esquerda, que Deu l’ajudi, Avall!”. El mateix dia al vespre arribàvem al campament base. Èrem Jordi Canals, Miquel Sànchez, Esteve Vergés, Ang Temba, Mingma Sherpa i un servidor de vostès. 

 

Escolteu, imaginant la situació d’aquells dies d’angoixa, l’Opera Sauvage. Us poso uns links per sentir-la a la xarxa. Com homenatge a Vangelis.

 

https://www.youtube.com/watch?v=PGl3041zhAU&list=PLoIDt_C5y1LtMKYn-VowMSeB2Bwzb0Mf3&index=2

 

https://www.youtube.com/watch?v=3YeUWgYoZM8



Etiquetes: , , , ,
edit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, si voleu realitzar una consulta, aneu al formulari corresponent. Gràcies.




Arxiu d'escrits



Vols fer una consulta?

Escriu un correu a: maldemuntanya@maldemuntanya.cat


Llista de correu