Translate

Via Pany Haus, paret sud del Pollegó Inferior del Pedraforca






Avui fa exactament 50 anys que dos joves estudiants de medicina, amb 20 i 21 anys, escalaven la via Pany Haus a la paret sud del Pollegó Inferior del Pedraforca, una via oberta l'any 1944 per Jordi Panyella i ("Pany") i Jordi Casasayas ("Haus").

En aquells dies no hi havia cap assegurança, cap pitó ni pitonisa ni cap reunió preparada en tota la via. Vam escalar ben sols. Ningú a la vista en hores.

Sense informació prèvia, allà que vam anar.

Dormir al terra d'un vell mas abandonat al peu de la paret. Es deia cal Ninot i el coneixíem pel mapa de l'editorial Alpina. Algún pas exposat superat de forma poc ortodoxa amb oposició de peus i clatell per arribar amb la mà a una presa inabastable. Alegria i orgull per l'escalada. Baixar per les costes d'en Dou, de tornada a Cal Ninot, recollir els sacs de dormir i cap a casa amb un vell Seat "600" de segona mà que teníem.

Ascensió feta per Eduard Mauri Paytubí i Antoni Ricart de Mesones el dia i de juny de 1972,




Imatges. L'Eduard Mauri al cim del Cerví, Via Carrel, l'any 1970 en una vella fotografia deteriorada pel temps i al cim del Breithorn uns anys després.


NOTA: Veieu a la fotografia la gran creu que hi ha al cim del Cerví? La inscripció "Pratumbore Vallistornenc" em va portar de cap tot el descens. És llatí. Significa: "Els camperols dels prats de Valtournenche". La creu va ser una ofrena dels locals; Valtournenche és el municipi que hi ha al peu del Cerví per la cara sud italiana.
 

Al setembre de 1977, tornant de l'expedició a l'Hindu Kush (Noshaq 7492 metres) vaig repetir l'ascensió de la via Pany Haus amb Enric Font Lloret (⍏Manaslu 1982).

Informació actualitzada amb imatges de la via Pany Haus:

https://rocacalenta.com/2013/09/pany-haus-pedraforca.html
 
 
 
 
Etiquetes: , ,
edit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, si voleu realitzar una consulta, aneu al formulari corresponent. Gràcies.




Arxiu d'escrits



Vols fer una consulta?

Escriu un correu a: maldemuntanya@maldemuntanya.cat


Llista de correu