Translate

INSISTINT EN EL TEMA DE LA COVID-19 I L’ALTITUD

 

Estimats,

 

És clar que estem immersos en una bassa de virus. Des del punt de vista sèptic i des del punt de vista informatiu. I també és clar que ens costa posar-nos d’acord. Normal, no es pot saber tot el que voldríem saber en tan poc temps. 

 

Mentrestant, assistim al combat entre els ignorants que no es creuen res i els babaus que s’ho creuen tot. Situació agreujada per la lluita entre els porucs que ni sortirien del llit per no tocar cap virus i els insensats que no es perdrien cap festa. 

 

Potser és per la mentalitat racional o pel contacte amb budistes, però acostumo a pensar que el camí del mig és el més desbrossat, el més sensat i el que porta al futur. 

 

En tot cas, el debat és viu. En aquest bloc ja hem entrat dos comentaris:

 

6 Agost 2020

https://www.maldemuntanya.cat/2020/08/la-covid-19-laltitud-i-els-que-hi-viuen.html

 

18 Setembre 2020

https://www.maldemuntanya.cat/2020/08/la-covid-19-laltitud-i-els-que-hi-viuen.html

 

Però com que el debat no s’atura, avui en posarem un tercer.

 

El Dr. Gustavo Zubieta Calleja, del Instituto Pulmonar y de Patología de la Altura (IPPA) de La Paz (Bolívia) ha publicat una llarga carta en resposta a la publicació de Orison O. Woolcott and Richard N. Bergman (Veure l’entrada del dia 18 de Setembre de 2020).

 

Si la conclusió de l’article de Woolcott era que en altitud la mortalitat per Covid era superior en homes menors de 65 anys el Dr. Zubieta ho contrasta amb les dades obtingudes a Bolívia, amb les que acaba concloent que a les zones d’altitud hi ha menys positius i menor gravetat de la malaltia. 

 

Us afegeixo els gràfics bàsics de la seva carta. Com es veu, i això ho dic jo per reflexionar, on hi ha més casos és a les dos ciutats més grans de Bolívia, on es concentren més habitants, siguin o no en altitud, cosa que sembla lògica.


 

Deixant això de banda el Dr. Zubieta considera que hi ha una clara tendència a menor incidència i menor mortalitat de la Covid-19 a les zones d’altitud comparades amb les de nivell del mar. 

 

Aquestes dades son perfectament coherents amb el criteri de que la gravetat de la Covid-19 es relaciona amb la resposta inflamatòria de l'individu i, per tant, la menor resposta inflamatòria sistèmica de l'altitud pot tenir cert efecte protector.

 

Esperem la pròxima aportació.


Etiquetes: , , , , ,
edit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau, si voleu realitzar una consulta, aneu al formulari corresponent. Gràcies.




Arxiu d'escrits



Vols fer una consulta?

Escriu un correu a: maldemuntanya@maldemuntanya.cat


Llista de correu